OPIS PROJEKTA

Udruga Prijatelji baštine-Amici hereditatis  u periodu 2019 – 2020 godine provodi projekt “Industrijska baština Ivanić-Grada” koji je podijeljen u nekoliko projektnih faza. Istraživanje industrijskog naslijeđa Ivanić-Grada od iznimnog je značaja za lokalnu zajednicu jer se prvi puta želi sustavno istražiti razvoj industrije na ovom području od kraja 19. stoljeća te kroz cijelo 20. stoljeće.

Projekt ujedno želi senzibilizirati lokalno stanovništvo za ovu tematiku kako bi se podigla svijest o važnosti valorizacije industrijskog naslijeđa. Nadalje, ovim istraživanjem otvara se prostor za promišljanje o modelima interpretacije industrijske baštine, edukacije, promocije, održivog upravljanja, te korištenja u programima kulturnog turizma.

Industrijska baština Ivanić-Grada u kontekstu šireg moslavačkog industrijskog razvoja u Sisku i Kutini ima predispozicije za uvrštavanje na europske rute industrijske baštine (European routes of Industrial Heritage) kako bi se njezin razvoj i značajke mogao promatrati u europskom kontekstu.

Druga faza projekta je nastavak istraživanja i prikupljanja građe za “virtualni muzej industrijske baštine Ivanić-Grada” te provedba crowdfunding i crowdsourcing kampanje.

U 2020. godini planira se nastavak istraživanja industrijske građe te mogućnosti interpretacije industrijskog naslijeđa, kreiranje tematskih obilazaka za posjetitelje grada, interaktivne radionice za djecu i drugi suvremeni edukativni sadržaji.

FAZE PROJEKTA

I FAZA
31.8. – 11.09.2019.
Međunarodna volonterska radionica: Mapiranje i dokumentiranje industrijske baštine Ivanić-Grada
Organizatori: Prijatelji baštine, European Heritage Volunteers, Culture Hub Croatia

II FAZA
listopad – prosinac 2019
Virtualni muzej: Industrijska baština Ivanić-Grada

III FAZA
2020
Nastavak istraživanja industrijske baštine, te razvoj modela interpretacije
Mogućnosti gostovanja i prezentacije projekta u drugim hrvatskim gradovima ili inozemstvu

LOKACIJE MAPIRANIH OBJEKATA

Centar

Industrijska zona